Γεωργική Σχολή στη Βοιωτία

Πρότυπη Γεωργική Σχολή στις Αλαλκομενές Βοιωτίας



Μεταξύ της πόλης του Αλιάρτου και της Λιβαδειάς, στον ιστορικό οικισμό Αλαλκομενών σε μια εύφορη έκταση σχεδόν 40 τ.μ που ανήκει διοικητικά στο Δ. Λεβαδέων και μάλιστα διαπερνάται από το δίκτυο του σιδηρόδρομου και διαθέτει ξεχωριστό σταθμό, θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους Λεβαδέων και Αλιάρτου-Θεσπιέων μια Γεωργική Σχολή. Προσοχή, όχι  Πανεπιστημιακή σχολή αλλά Μεταλυκειακό εκπαιδευτικό ίδρυμα που να περιέχει σταδιακά και τις βασικές μορφές εκπαίδευσης. Στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής λεπτομέρειες της λειτουργίας της μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.


Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η σχολή ιδρύθηκε το 1904 από τον Αμερικανό ιεραπόστολο Τζον Χένρι Χάους για να εξυπηρετήσει τον αγροτικό πληθυσμό στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Τα κύρια τμήματα της σχολής είναι το Λύκειο, το Κολέγιο Περρωτή, το Πρόγραμμα για τα δημοτικά, το τμήμα Διδασκαλίας ενηλίκων και έρευνας και το πρόγραμμα "Ελληνικό καλοκαίρι". Η αποστολή της σχολής είναι "να εκπαιδεύσει τους άνδρες και τις γυναίκες, ιδίως εκείνους που προέρχονται από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση στις τελευταίες εξελίξεις της γεωργίας και των επιστημών της ζωής."

Η αποστολή του Χάους ήταν να "εκπαιδεύσει ολόκληρο το άτομο: το κεφάλι, τα χέρια, την καρδιά." Το πρόγραμμα σπουδών περιελάμβανε πρακτική άσκηση στις καλλιέργειες στους κήπους και τα χωράφια, στους αμπελώνες και οπωρώνες, την παραγωγή του ζωικού κεφαλαίου και των μεταξοσκωλήκων, καθώς και σε βιομηχανικές δεξιότητες όπως η ξυλουργική, η τοιχοποιία και η σιδηρουργία. 

Το λύκειο προσφέρει στα κορίτσια και τα αγόρια από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας μια αναγνωρισμένη λυκειακή εκπαίδευση με παράλληλη έμφαση σε γεωργικά θέματα. Οι μαθητές ζουν σε κοιτώνες της σχολής και ακολουθούν ένα εξωσχολικό πρόγραμμα που ενισχύει τις στενές παραδόσεις του ελληνικού πολιτισμού.

Το Κολλέγιο Περρωτή ιδρύθηκε το 1996 από ένα μεγάλο δώρο της Αλίκης Περρωτή στη μνήμη του συζύγου της, το οποίο αναπτύσσει ηγέτες στην παγκόσμια γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων. Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, ενώ με την αποφοίτηση αποκτάται ένα πτυχίο μπάτσελορ επιστημών από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, παράρτημα του Πανεπιστημίου της Ουαλίας.

Το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εστιάζει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω της βιωματικής μάθησης. Το πρόγραμμα σπουδών δίνει στους μαθητές μια καθημερινή επαφή με το φυσικό κόσμο και με τη γεωργία, και ενθαρρύνει τον χειρωνακτικό πειραματισμό και ανακάλυψη.

Το τμήμα εκπαίδευσης ενηλίκων και έρευνας προσφέρει σύντομες σειρές μαθημάτων, σεμινάρια, εργαστήρια και συνέδρια για την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το πρόγραμμα "Ελληνικό καλοκαίρι" ξεκίνησε το 1970. Είναι διαπολιτισμικό πρόγραμμα ανταλλαγής για αμερικανούς και ξένους εφήβους. Το πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο προς την κοινοτική υπηρεσία, καθώς οι μαθητές ζουν με ανάδοχες οικογένειες σε ένα μικρό ελληνικό χωριό και να αναλαμβάνουν ένα εγχείρημα για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών ενός χωριού. Οι συμμετέχοντες επίσης εξερευνούν τα αρχαία αξιοθέατα της Ελλάδας και κάνουν ανάβαση στον Όλυμπο

Σήμερα, η ΑΓΣ και το Perrotis College of Agriculture, Environment and Life Sciences (Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Επιστημών Ζωής) καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα του τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής, με προγράμματα που κυμαίνονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές. Τα μεγάλα έργα, τα οποία απαιτούν τη διατομεακή κινητοποίηση πόρων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από́ το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων (Strategic Project Management Office). Η ολοκληρωμένη Εκπαιδευτική Φάρμα (Educational Farm) και το Κέντρο Γεωργικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Center for Agricultural Innovation & Entrepreneurship), καθώς και η συμμετοχή της Σχολής σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, καθιστούν την ΑΓΣ «διαμεσολαβητή της καινοτομίας», ο οποίος ειδικεύεται στην προσφορά τεχνογνωσίας αιχμής, σε ενδιαφερομένους της πραγματικής οικονομίας.

Lambros Skarlas 21 Οκτωβρίου 2023
Share this post
Digital Decade 2030
Η κατάσταση στην Ελλάδα